ОНИХОМИКОЗА (ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ)

Oнихомикоза – гъбична инфекция, засягаща ноктите, е упорито заболяване, което постепенно причинява увреждане на ноктите както на ръцете, така и на краката. Това състояние засяга предимно ноктите на краката, тъй като топлата и влажна среда в тази област осигурява идеална среда за размножаване на инфекцията.Наличието и развитието на гъбични инфекции може да се дължи на прекомерно изпотяване в областта на краката. Освен това някои лекарства имат потенциала да предизвикат началото на растежа на гъбичките.

Признаци на Онихомикоза

Обикновено онихомикозата (гъбички по ноктите) се проявява чрез видими промени във външния вид на ноктите, като потъмняване, по-твърди, задебеляване, деформация, нарушен растеж и повишена чупливост. Друг показател е наличието на по-неприятна миризма в засегнатата област.

Как протича онихомикозата?

Началото на онихомикозата обикновено се проявява като видимо напукване на кожата или фини промени в ноктите. В ранните етапи нокътят се оцветява в жълто, като постепенно се разширява към нокътната основа. Произхождайки от един нокът, гъбичната инфекция постепенно разширява обхвата си, за да обхване не само останалите нокти, но и околната кожа.

Какви са възможностите за лечение на онихомикоза?

Лечение с Nd:Yag лазер с 1064 nm дължина на вълната е най-ефективният подход за лечение и ликвидиране на онихомикоза.  Този метод е напълно безболезнен и не представлява риск за пациента. Клинични изследвания са доказали успеха на това лечение, с дълготрайно запазване на положителните резултати. За разлика от традиционното лечение с лекарства, лазерната терапия е без странични ефекти.

Продължителвност на сесиите с Nd:Yag лазер и резултати

За постигане на оптимални резултати са необходими около 4-5 сесии веднъж месечно. Третират се всички нокти( на краката или ръцете) независимо дали е видима инфекцията само на един нокът. Продължителността на  третиране е около 15 минути, с минимален дискомфорт по време на процедурата.

В кой момент от време се извършва наблюдението на ефекта?

Обикновено около 3-та или 4-та процедура може да се наблюдава въздействието, което се доказва от връщането на растежа на ноктите и/или възстановяването на естествения им цвят.