РОЗАЦЕЯ

Розацеята е заболяване на кожата, което засяга генетично предразположени индивиди, като показва циклични модели и се проявява чрез набор от промени по кожата на лицето като зачервяване, разширени капиляри, пустули, наподобяващи акне, засягане на очите и фиматозни промени.

Симптоми на Розацея

Първоначалните признаци на розацея често се проявяват като склонност към лесно изчервяване или зачервяване, което много хора, засегнати от това състояние, може дори да не осъзнават. Тези ранни симптоми включват спорадично зачервяване на лицето, напомнящо усещането за топлина или излагане на слънце. С напредването на състоянието зачервяването на лицето може да стане постоянно, наподобяващо постоянно слънчево изгаряне. Освен това, хората могат да изпитат появата на малки червени подутини или пъпки, наподобяващи акне, придружени от усещане за парене или смъдене. Подуване и видимост на малките кръвоносни съдове в носа и бузите също са чести. Подобно на други хронични заболявания, розацеята се характеризира с периоди на обостряне и ремисия на симптомите. Без лечение розацеята може да доведе до удебеляване на кожата и промени в текстурата, особено в областта на носа, както и до постоянно дразнене, прекомерно сълзене и сухота на очите.

Видове Розацея

Папулопустулозна розацея
(неравности и пъпки)

Белите пустули, характеризиращи се с пълни с гной петна и червени, подути подутини, често се наблюдават при индивиди с папулопустулозна розацея. Тези прояви обикновено се появяват по бузите, брадичката и челото, което често води до погрешна диагноза като акне. Освен това може да се появи зачервяване на лицето. При по-тежки  могат да се развият до 40 петна. Възможно е също да се появят петна по скалпа, шията или гърдите.

Еритема тотелоангиектатична розацея (зачервяване на лицето)

Характеризира се с постоянно зачервяване на лицето. Малките кръвоносни съдове под повърхността на кожата могат да се разширят и да станат видими; симптомите често се появяват и след това изчезват. Ако не се лекува, зачервяването има потенциал да се влоши, да се разпространи в по-големи участъци от кожата и в крайна сметка да стане постоянно състояние.

Фиматозна розацея (разрастване на носа)

Неравна, подута и понякога обезцветена кожа са характеристики на фиматозната розацея, която също води до удебеляване и белези на засегнатата област. Този конкретен тип, макар и необичаен, може да бъде ефективно лекуван. Проявява се предимно на носа, което му спечелва прозвището „булозен нос“ или „ринофима“ и е по-разпространено при мъжете, отколкото при жените.

Очна розацея (раздразнени очи)

Очите могат да бъдат засегнати от очна розацея, което води до зачервяване или сълзене. Може също да се появят дразнене и усещане за парене. Очната розацея има потенциал да причини хронична сухота и чувствителност в очите, както и развитие на кисти на клепачите. 

Видове лечения на Розацеята

Локално лечение

Прилагането на тези лекарства върху лицето предизвиква свиване на капилярите в кожата, в резултат на което ефектът им продължава няколко часа. Важно е обаче да се отбележи, че тези лекарства се предлагат с висока цена, неуточнени странични ефекти и не осигуряват дългосрочни резултати като лазерните процедури. В резултат на това те се разглеждат само като алтернативен вариант за пациенти, които не могат да се подложат на лазерна терапия за лечение на розацея по различни причини.

  • Локалните антибиотици, като метронидазол, могат да намалят подпухналостта и зачервяването на кожата и да намалят броя на петната.
  • Азелаиновата киселина може да премахне зачервяването и да намали петната и белите точки, причинени от розацея и др..
  • Обикновено по време на Папулопустулозна розацея(обривите), се  предписват комбинация от локални и/или перорални лекарства за продължителност от няколко седмици. Това лечение ефективно елиминира обривите. След това се въвежда лазерната терапия, за да се справи със зачервяването и да се сведе до минимум вероятността състоянието да се върне или да прогресира във фиматозна розацея.

Перорални медикаменти

За хора, които имат упорити симптоми – като петна или бели глави, които не реагират добре на локално лечение, пероралните лекарства могат да бъдат много полезни. Някои примери за перорални лекарства, използвани за лечение на розацея, включват:

  • Антибиотиците като тетрациклина, може да оказва мощно противовъзпалително действие. Лекаря може да препоръча тези  антибиотици в ниски дози, за да облекчите наличието на петна в резултат на състоянието и да намалите възпалението и зачервяването. Такива ниски дози тетрациклин,  могат да се използват за продължителен период от време за лечение на розацея, без да се притеснявате от антибиотична резистентност.
  • Ако страдате от розацея и сте измъчени от пустули и папули, има перорален разтвор, наречен изотретиноин, който може да бъде от голяма полза. Това лекарство има способността да намалява размера на жлезите, произвеждащи мазнини в кожата , което води до намаляване на производството на мазнини. В резултат на това вероятността порите ви да се запушат е значително намалена.

Лазерни терапии

Използвайки концентрирани, мощни лъчи светлина, лазерните лечения ефективно облекчават зачервяването, намаляват видимостта на повърхностните кръвоносни съдове и минимизират белезите. Освен това, лазерите са способни да намалят удебелените външни слоеве на кожата, които се натрупват върху носа в случаи на ринофима, състояние, характеризиращо се с неравен и подут нос, често свързано с розацея.

  • VBeam Perfecta PDL  лазер.  Златният стандарт в дерматологията за лечение на съдови кожни заболявания, като розацея
  • NdYAG лазер  – повлиява само по-големите видими капиляри, без да въздейства върху зачервяването и склонността към изчервяване
  • CO2 фраксионен лазер. Лазерът предлага безкръвна и прецизна терапия при фиматозна розацея, даваща изключителни козметични резултати.

Апаратите с по-ниско качество имат потенциала да причинят коагулация и карбонизация на тъканите вместо вапоризират (изпаряване), което води до удължено време за възстановяване и крайно незадоволителен резултат.

Независимо от конкретния тип розацея, с който може да се сблъскате, от решаващо значение е да се обърне внимание на симптомите му незабавно. Пренебрегването на лечението на ранните признаци на заболяването може да доведе до влошаване на симптомите с течение на времето, правейки ги по-чести, тежки и трудни за управление.