РЕДУЦИРАНЕ НА БЕЛЕЗИ И СТРИИ

Стриите, характеризиращи се с червени, розови или лилави ивици по кожата, които в крайна сметка избледняват до бели или сиви, са форма на белег. Те могат да се проявят като групи от вдлъбнати линии в различни области на тялото, като корема, бедрата, гърдите, раменете или горната част на ръцете. Въпреки че са по-разпространени сред жените и често възникват по време на бременност, стриите могат да засегнат и хора, които са преживели бързи телесни трансформации, като юноши, преминаващи през пубертета, или спортисти, натрупващи мускулна маса.

Стрии

Разкъсванията в средния слой на кожата, известен като дерма, са отговорни за появата на стрии. Този слой се състои от колаген, еластин и фибрилин, които осигуряват на кожата нейната устойчивост и гъвкавост. Хормоналните колебания, дължащи се на внезапно наддаване на тегло, също могат да допринесат за развитието на стрии. Освен това, употребата на определени лекарства, като перорални или локални стероиди, или наличието на медицински състояния, засягащи надбъбречните жлези, също могат да бъдат фактори, допринасящи за това.

Белези

Процесът на заздравяване на кожата включва образуване на белези, което е естествено явление. Въпреки това, белезите понякога могат да доведат до болка, дискомфорт или проблеми с външния вид. При достатъчно време за заздравяване малките белези обикновено стават почти незабележими. От друга страна, по-големи, по-плътни или хлътнали белези могат да бъдат подобрени чрез различни лечения. Всяко нараняване на кожата има потенциал да доведе до белези, но по-дълбоките рани изискват повече време за заздравяване и често оставят по-забележими белези. За щастие повечето белези могат да бъдат решени чрез подходящи терапии, препоръчани от вашия дерматолог въз основа на конкретното нараняване, причинило белега.

Терапии с CO2 фракционен лазер за премахване на белези и стрии

фракселен пилинг използваме, когато искаме да загладим и леко да стегнем кожата при лечение на разширени пори, леки до умерени белези след акне

 Лазерният лъч прониква изключително дълбоко в кожата, стимулирайки клетките да произвеждат нов, млад колаген. Освен за подмладяване на тъканите, се използва и за лечение на белези след операции, и др..

Въздейства едновременно на всички нива на кожата – от повърхностно до много дълбоко. Това е изключително ефективна терапия, както при изразено остаряване на кожата с дълбоки бръчки, възрастови петна и отпускане, така и при белези, белези от акне и  други подобни състояния. С помощта на този режим повлияваме и бели (стари) стрии

Терапии с VBeam PDL лазер за премахване на белези и стрии

Единствената действаща терапия за червени (нови) стрии е използването на васкуларни лазери, като най-ефективен и безопасен е PDL (Pulsed Dye Laser).

Обикновено се правят няколко процедури с честота веднъж месечно, докато не започне видимо избледняване. Освен, че премахва червения цвят на стриите, лечението с PDL намалява вероятността те да хлътнат.