АКНЕ

Акнето е често срещан проблем, който причинява образуване на пъпки по лицето, врата, гърба или гръдната зона. Проявите на акне варират по тип и тежест, от леки огнища с черни и бели точки, до тежки огнища с кисти.

Акне вулгарис, дерматологично заболяване, е разпространено в развитите страни. Въпреки че обикновено се свързва с хормоналните колебания на пубертета, хората, особено жените, могат да продължат да изпитват досадни симптоми на акне и в зряла възраст.

Какво е Акне вулгарис?

Акне вулгарис, известно още като обикновено акне, е състояние, характеризиращо се с възпаление на специфични космени-мастни фоликули. Наблюдава се предимно по лицето, шията, ушните миди, гърдите, гърба и понякога по задните части и крайниците. Прекомерното производство на себум, мазна субстанция, която овлажнява кожата и косата, е основната причина за това състояние. Когато себумът се комбинира с мъртвите кожни клетки, той запушва космените фоликули, което води до тяхното възпаление и образуването на бели точки. Ако фоликулът остане изложен на кожата, той създава черна точка. В по-тежки случаи пъпките могат да се заразят от присъщите на кожата бактерии, което води до папули, пустули, възли или кисти.

Причини отключващи Ането:

  • Генетична предразположеност 
  •  Хормонален дисбаланс
  • Лекарства
  • Диета
  • Стрес
  • Тютюнопущене
  • Неправилна грижа за кожата

засяга предимно момчета, то може да засегне и момичета по време на пубертета. Въпреки че състоянието често отзвучава от само себе си с течение на времето, съществува текуща тенденция за проактивно лечение веднага щом се появят симптомите. Целта е да се предотвратят както физическите белези, така и психологическите и социални трудности, които могат да възникнат при млади хора с активно акне. Обривите обикновено се появяват в Т-зоната, която включва челото, слепоочията, носа и брадичката. Лечението обикновено включва локални методи и остава активно няколко месеца преди преминаване към поддържаща терапия, обикновено с използване на дермокозметика, до края на пубертета. Постигането на пълно излекуване е наистина възможно.

Има два различни вида акне: късно появяващо се акне, което се появява след 20-годишна възраст, и нелекувано пубертетно акне, което продължава и в зряла възраст. Тази конкретна форма на акне засяга предимно жените и се характеризира с обриви, открити предимно в U-зоната, която обхваща долната половина на лицето и страничните части на шията. Различни фактори, като хормонален дисбаланс, хранене, тютюнопушене, стрес, неправилна грижа за кожата и др., играят значителна роля в развитието му. С течение на времето този тип акне има тенденция да се влошава и рядко изчезва от само себе си. Лечението му може да бъде предизвикателство и изисква идентифициране и справяне с основните причини. Докато локалното лечение е основата на терапията, има нарастваща нужда от перорални лекарства.

Обикновено това състояние засяга областта на лицето, както и други части на тялото или само самото тяло. Образуването на кисти и възпалени възли, често  надвишаващи диаметър от 1см, е основната характеристика и е възможно комедони да не присъстват. Това представлява изключително тежка проява на акне, което води до трайни и изразени белези, което налага перорално лечение. Мехлемите за локално приложение се оказват неефективни при справяне с това състояние. Въпреки това, за повечето пациенти е възможно пълно възстановяване.

Внезапната поява на това състояние често се наблюдава след периоди на стрес. Лечението е успешно. Въпреки това е важно да се отбележи, че болестта има потенциал да се появи отново при бъдещи стресови обстоятелства.

Некротично акне се характеризира с наличието на некроза, която се проявява като образуване на черни корички по кожата. Лечението на това състояние е предизвикателство и не винаги дава убедителни резултати.

Най-честите места за появата на възпалени, пълни с гной възли са подмишниците, под гърдите, около гениталиите и около ануса. Това състояние обикновено се наблюдава при хора, които пушат, са с наднормено тегло и консумират прекомерни количества млечни храни и сладкиши. Промените в диетата, отказването от тютюнопушене и постигането на здравословно телесно тегло обикновено са ефективни за постигане на излекуване. Често се придружава от метаболитен синдром и налага консултация с ендокринолог. За съжаление, няма налични лекарства, които да осигурят лечение. В ранните стадии терапията с александрит или NdYAG лазер е показала голям успех. Въпреки това, в по-напреднали случаи, единствената жизнеспособна опция е хирургическа интервенция, която включва отстраняване на засегнатата кожа.

Терапии за Акне

Третиране на акне с Hydrafacial

Терапията с Hydrafacial предлага третиране на мазна, акнеична кожа и леки форми на активно акне. Внимателният подбор на мощни бустери може да доведе до редица ползи, включително намаляване на комедоните, пречистена и детоксикирана кожа,  обновяване на кожната повърхност и в крайна сметка по-здрава кожа.

Третиране на акне с Nd:YAG лазер

Използването на Nd:YAG лазер при лечение на активно акне е авангарден и високоефективен подход за борба с това състояние. Излъчвайки светлина с дължина на вълната 1064 nm, Nd:YAG лазерът ефективно се насочва към по-дълбоките слоеве на кожата, което води до унищожаване на бактериите, отговорни за възпалението. Тази техника се оказва ефективна при справяне с всички форми на активно акне, вариращи от леки до тежки. Освен това помага за намаляване на възпалението и зачервяването, както и за намаляване на появата на белези от акне.

Третиране на акне и белези от акне с СО2 лазер

Лечението с CO2 лазер се откроява като високоефективен подход за елиминиране на белези от акне. Като насочва светлината си към кожата, CO2 лазерът ефективно унищожава клетките, образуващи белези. Това лечение е подходящо за всички видове белези от акне, независимо дали са дълбоки, груби или надигнати. 

Лечения С VBeam Perfecta PDL лазер

Апаратът VBeam Perfecta е перфектния PDL лазер за лечение на розацея, акне вулгарис премахване на пигментни и васкуларни лезии, както и за някои непигментни лезии. Устройството може да се използва за широк спектър от индикации (над 20). Подходящ е за всички възрасти. С него могат да се третират не само възрастни и деца, но дори бебета от 0-месечна възраст. 

Previous slide
Next slide

МЕЗОТЕРАПИЯ

Мезотерапията с Pluryal Clear действа  противовъзпалително, регулира имунната активност и контролира възпалителната активност на акнето.