You are here:

Митове и факти за появата на целулит!

Имате ли целулит? Не сте сами: това козметично състояние засяга почти 90% от жените в даден момент от живота им, дори жени, които иначе са стройни.

Колкото и често срещан да е целулитът, там има и страшно много дезинформация за това какво представлява, какво го причинява и как да се отървем от него. Така че преди да се обвинявате, похарчите цяло състояние за продукти без рецепта, прочетете истинската история зад целулита.

Мит: Целулитът се появява от токсините в тялото

Някои продукти, които се продават за борба с целулита, могат да твърдят, че помагат за премахване на примеси и токсини от тялото. Но нито тяхната ефикасност, нито техните твърдения за това, което причинява целулит, не се подкрепят от науката. По-скоро целулитът се появява, когато основните мастни натрупвания започнат да се прокарват под слоевете колагенови влакна или съединителна тъкан, под кожата (често в областта на задните части и бедрата, но също така и по ръцете, стомасите и други.

Съединителната тъкан може да бъде отслабена от хормони, липса на физически упражнения и мускулен тонус, излишни мазнини и лоша циркулация, казва базираният в Ню Йорк дерматолог д-р Черил Карчър. Но състоянието не е причинено от “токсини”.

Факт: Целулита се появява повече при жените, отколкото при мъжете

Жените са склонни да имат повече мазнини около бедрата си. Те имат и по-малко поддържаща съединителна тъкан около проблемните зони по тялото си.

Факт: Целулита става по-лош с остаряването

Хормоните също играят важна роля за появата на целулит. С напредване на възрастта телата произвеждат по-малко естроген – хормон, който помага да се поддържа безпрепятственото протичане на кръвоносните съдове. По-малко естроген може да означава по-лоша циркулация, което също може да означава намаляване на производството на нов колаген и разрушаване на по-старата съединителна тъкан.

Факт: Целулита може да бъде част от нашите гени

Вярно е, че целулитът може да се счита за семейна черта. Ако майка ви и баба ви са имали целулит, имате по-голям шанс да го развиете. Всъщност на пазара има дори генетичен тест, който може да ви каже дали имате вариант на ген, който ви излага на по-висок риск от умерен до тежък целулит – но като се има предвид, че повечето жени ще развият целулит през живота си (и факта, че ще го разбереш, когато го видиш), не не си заслужава да се пробва този тест.

Мит: Целулита се появява само на хора извън форма

Наднорменото тегло прави появата на целулит по-забележима. Колкото повече мазнини имате под кожата си, толкова по-вероятно е да поставите стрес върху съединителната си тъкан и тя да изпъкне от нейните слаби места. Но целулитът се случва и при жени с всякакви форми и размери, казва Шира Айн-Дор, собственик на Американския център за намаляване на целулита в Ню Йорк.

Мит: Кардиото е най-добрия начин за борба с целулит

Бягането или други форми на кардио могат да помогнат да се задържи теглото, което може да намали появата на трапчинки и вдлъбнатини. Но за да изгладите наистина кожата си, трябва да тренирате по-усилено.

Това са само част от фактите и митовете, които са свързани с проблема на много жени – появата на целулит. В естетичен център Diona‌ Pro можете да се подложите на ефективна процедура за борба с целулита и цялостно структуриране на тялото.